Krijgt ons lichaam wel alle voeding van goede kwaliteit die het nodig heeft?

Wat eten we vandaag?

multivitamine

De leefomstandigheden in de wereld veranderen snel. Het aantal mensen dat zijn eigen voedsel verbouwt is de laatste eeuw enorm afgenomen. De meeste mensen zijn nu afhankelijk van het voedsel dat in winkels wordt aangeboden. Door de enorme invloed van reclame en welvaart, gaat men meer en meer af op de smaak van voedsel en let men minder op de kwaliteit. En omdat het leven voller, sneller en veeleisender wordt, hebben steeds meer mensen te maken met lichamelijke en geestelijke stress. Vervuiling van lucht, water en straling van apparaten belasten in toenemende mate ons lichaam, dat een dergelijke aanval steeds moeilijker kan verwerken.

Toch groeit het aantal mensen dat bewuster met voeding om wil gaan. Men wil weten hoe de verandering van levensomstandigheden de gezondheid beïnvloedt. Men staat meer open voor nieuwe inzichten op het gebied van voeding.

Veel van het voedsel dat we tegenwoordig tot onze beschikking hebben, is zodanig bewerkt dat het er smakelijk uitziet en eenvoudig klaar te maken is. Maar het gevolg van deze bewerking is dat een aanzienlijk deel van de energie en de bouwstoffen verloren gaat. Essentiële stoffen zijn uit het basismateriaal verdwenen. De samenstelling van de voeding is veranderd en het lichaam krijgt niet wat het nodig heeft.

Waarom eten we eigenlijk?

Als we mensen vragen waarom ze eten, antwoorden ze meestal om in leven te blijven, of, voor mijn gezondheid. Kennelijk weten we dat de processen die ons in leven houden dezelfde zijn als die ons gezond houden. Maar waarom is er dan altijd discussie over gezond en ongezond eten?

Het menselijk lichaam heeft een aangeboren intelligentie, die aangeeft wat het nodig heeft om in balans te blijven. Maar onze smaakpapillen worden, vanaf de dag dat we zijn geboren, gemanipuleerd door reclame. In de loop van de tijd veroorzaakt dat verwarring in de communicatie tussen hersenen en smaak.

Als het lichaam roept om een voedende maaltijd, wordt een dergelijke boodschap maar al te vaak overschreeuwd door onze verwarde smaakpapillen, die gaan schreeuwen om patat met mayonaise!

Probeer de volgende keer als je trek hebt, er maar eens achter te komen waar je lichaam echt om vraagt. Als het lichaam bijvoorbeeld calcium nodig heeft, zullen zenuwimpulsen die behoefte door het lichaam laten flitsen. Oorspronkelijk is de boodschap: neem groene groente, rijk aan calcium. Maar tegen de tijd dat deze signalen de verstoorde smaakpapillen bereiken, heb je ineens zin in een chocolaatje.

In onze gehaaste wereld zijn we vaak geneigd om voedsel te bekijken in termen van gemak en geld. Past het in ons programma en wat kost het. In plaats van de processen te stimuleren die ons gezond houden, eten veel mensen ongezond, ingegeven door gemak en onkunde. En als we ons ongemakkelijk gaan voelen door een slechte gezondheid, verwachten we dat medicijnen ons weer gezond maken.

 

ontbijt

Hoe ga je met je gezondheid om?

Hoe voel je je van dag tot dag? Dat wordt door veel factoren bepaald, maar een heel belangrijke factor is voeding. Voeding bepaald hoeveel energie we hebben hoe we ons voelen, hoe gezond we zijn, hoe alert, hoe fit en hoe lang we leven.

Er zijn 4 manieren om voor je zelf te zorgen:

1.Slecht, dat betekent dat je vroeger of later bij de dokter op de stoep staat met een probleem. De dokter geeft je een medicijn of gaat operen. Er gebeurt iets aan het lichaam wat het zelf zou moeten doen. Blijf je medicijnen gebruiken( denk aan een laxeermiddel) dan krijg je te maken met bijwerkingen omdat het lichaam’s evenwicht beïnvloed wordt. Conclusie: medicijnen zijn voor kortdurende ‘noodsituaties.

Voorbeeld: je bent 40 en je ziet eruit en voelt je als 60

Voor de lange termijn heb je voeding nodig, geef die darm wat ‘ie als darm nodig heeft aan voeding en bouwstoffen en hij krijgt geen probleem.

2.Gemiddeld: In de categorie ‘voeding’ heb je slechte voeding, daardoor wordt je eerder oud en krijg je problemen= degeneratie

voorbeeld: je bent 40 en je ziet eruit en voelt je als 50

3.Goede voeding en levenswijze, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zorgen ervoor dat het lichaam in de conditie blijft die het heeft

voorbeeld: je bent 40 en je ziet eruit en voelt je als 40

4.Regeneratieve voeding, deze zorgt ervoor dat alle onderdelen van het lichaam die bouwstoffen krijgen die ze nodig hebben waardoor de nieuwe cellen die het lichaam voortdurend maakt ter vervanging van de oude, van een betere kwaliteit zijn dan die oude cellen, of te wel je wordt ‘jonger’.

Voorbeeld; je bent 40 maar je voelt je en je ziet eruit als 30

 

Wat de cellen ons vertellen.

Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen, die voortdurend bezig zijn met ademen, groeien, enzymen maken, zich vermenigvuldigen en afsterven. In iedere cel bevindt zich een celkern met het genetisch materiaal. Op school leerden we al dat genen bepalend zijn voor de kleur van onze ogen, onze lichaamsbouw e.d. Maar ze doen nog veel meer. Elk gen bezit specifieke instructies voor specifieke cellen. Het bepaalt de functie van de cel. Levergenen geven opdracht aan de levercellen om gal aan te maken, cellen in de maagwand worden geïnstrueerd om maagzuur te produceren. Zonder deze enzymen zouden de chemische reacties, die van levensbelang zijn, vastlopen. Die kleine cellen bepalen uiteindelijk de gezondheid van ons lichaam. Maar om hun werk goed te doen en enzymen te maken, hebben ze bouwstoffen nodig. Die worden geleverd door voedingsmiddelen zoals groente en fruit.

Omdat cellen verschillende behoeften hebben, hebben we een grote variëteit aan planten nodig. Hoewel alle planten basis- voedings-stoffen en specifieke vitaminen en mineralen bevatten, varieert dit per soort.

Worteltjes zijn hiervan een goed voorbeeld. Men zegt altijd dat worteltjes goed voor de ogen zijn. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat worteltjes stoffen bevatten die door de oogcellen worden benut voor het produceren van enzymen ten behoeve van een beter zicht.

Zo worden bloedsomloop, spijsverteringssysteem, kortom al onze lichaamsfuncties bediend door specifieke stoffen in de voeding. Een plant die aan een cellulaire vraag tegemoet komt noemen we een regeneratieve plant.

Er bestaan tienduizenden verschillende eetbare plantensoorten. In de westerse wereld gebruiken we daar slechts enkele tientallen van. Het spreekt vanzelf dat het voor ons lichaam lastig is en vaak zelfs onmogelijk, om uit een beperkt dieet de juiste voedingsstoffen te halen.

Dus komen we weer terug bij wat we eten. Onze cellen zijn constant op zoek naar specifieke bouwstoffen. Komt onze dagelijkse maaltijd daaraan tegemoet? Hoe kom je daar achter?

 

Krijgt ons lichaam voldoende te eten?

 

Vroeger was eten heel eenvoudig: de meeste producten begonnen als levende plant in de aarde en eindigden, vrijwel ongewijzigd en volwaardig, bij ons op tafel.

Tegenwoordig zijn we slechter af. Het meeste voedsel dat we krijgen aangeboden is bewerkt tot instant en hapklaar: handzamer, makkelijker en voor het oog aantrekkelijker. Maar zitten er nog wel genoeg voedingsstoffen in?

Of we nu een plak cake of een stuk komkommer eten, het bloed zal alles trouw naar de cellen transporteren. Als cellen zich tot het bloed wenden voor voeding, treffen ze maar al te vaak een lege voorraadkast aan. Zoals gezegd bevat veel van wat we eten nog maar weinig van de oorspronkelijke hoeveelheid voedingsstoffen. Vaak kunnen cellen simpelweg geen materiaal vinden om enzymen van te maken, waardoor de productie van enzymen vertraagt en verslechtert.

Conclusie: om optimaal gezond te zijn, moeten we onze cellen goed voeden. Hiervoor is regelmatig een grote variatie aan groente nodig. Onderzoek wijst uit dat er veel te weinig plantaardig, d.w.z. groente, fruit en kruiden, gegeten wordt. Wat gebeurt er als de cellen geen grondstoffen ontvangen?

Ook te weinig voeding zorgt ervoor dat het lichaam niet voldoende energie heeft en allerlei functies niet meer kan uitvoeren. Het lichaam concentreert de energie voor de essentiële functies, zoals hartslag, bloedsomloop, hersenfunctie en energieproductie. Allerlei andere functies worden dan niet uitgevoerd, zoals het afvoeren van afvalstoffen en het gebruik van lichaamsvetten.

Wanneer we het lichaam de bouwstoffen geven die het nodig heeft dan kan het optimaal functioneren. Dan hebben we energie, voelen we ons goed en worden we niet ziek omdat het lichaam zijn verdediging tegen ziektes goed op peil kan houden.

Lichaam en geest zijn hier elkaar wederzijds beïnvloedende delen. Wanneer we gespannen zijn wordt er veel energie gebruikt om allerlei spieren aan te spannen, heeft het lichaam minder energie voor noodzakelijk functies en breekt het lichaam zijn afweersysteem af, wanneer we verliefd zijn zitten we ‘vol’ en eten we niet. Anderzijds wanneer we alcohol drinken worden we vrolijk of juist agressief, wanneer we vet eten voelen we ons sloom en langzaam.

 

Verschillende cellen, verschillende behoeften.

 

Niet alle cellen leven even lang. Witte bloedlichaampjes leven ca. 13 dagen, terwijl levercellen ca. 18 maanden leven. Onze witte bloedlichaampjes produceren enzymen die het lichaam helpen zich te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Net als andere enzymen worden ze gemaakt uit de grondstoffen van het voedsel dat we eten. Bij een regelmatig tekort worden cellen die afsterven vervangen door cellen van een mindere kwaliteit. Witte bloedlichaampjes, zgn. leukocyten, zijn de soldaten van ons immuunsysteem. Wanneer deze cellen, in de korte tijd dat ze leven, niet de bouwstoffen krijgen die ze nodig hebben dan resulteert dat in de aanmaak van inferieure cellen. En dat betekent een verzwakking van onze weerstand tegen ziekte.

Complete en gevarieerde voeding is een investering in het lichaam van de toekomst. Maar hoe en wat moeten we dan eten? Hoe komen we daar achter?

 

Regeneratie: de weg naar een lang en gezond leven.

 

Ons lichaam is een zichzelf vernieuwend systeem. Alle cellen van het lichaam worden regelmatig vernieuwt. Ons bloed bijvoorbeeld vernieuwd zich in 7 dagen en binnen één tot 7 jaar worden alle cellen vervangen en dus heb je dan een ‘nieuw’ lichaam. Wanneer we het lichaam precies de bouwstoffen geven die het nodig voor de vervanging van deze cellen, dan kan het een betere kwaliteit cellen maken dan de cellen die vervangen worden en de vernieuwing wordt verbetering: regeneratie!

Hoe werkt dit ? Simpel gezegd: wij weten dat worteltjes goed zijn voor de ogen, maar in China heeft men al duizenden jaren geleden uitgezocht welke voeding elk onderdeel van het lichaam nodig heeft en welke kruiden deze voeding leveren.

Op grond van onderzoek en ervaring zijn er aanvullingen op de dagelijkse voeding ontwikkeld, bestaande uit deze kruiden, die het lichaam in staat stellen zich te regeneren.

De theorie die dit uitlegt en de basis vormt van het Chinese denken en de Chinese geneeskunst is de vijf elementen theorie.( zie hoofdstuk ‘de vijf elementen’)

Wanneer we serieus willen proberen om een volledig pakket regeneratieve voeding tot ons te nemen, moeten we eerst jaren studeren. We zullen alle beschikbare kennis over voedingsproducten moeten vergaren, om er achter te komen welke voedingsstoffen regeneratief zijn, welke ons lichaam in conditie houden en welke voedingsstoffen schadelijk zijn voor ons lichaam.

Als we dit hebben vastgesteld zullen we nog een hele tijd bezig zijn om uit te zoeken welke werking elk product heeft. Vervolgens moeten we veel geld uitgeven aan wereldreizen om alle geselecteerde producten te verzamelen. En als we ze niet kunnen vinden, maatregelen treffen om ze zelf te kweken. Daar is weer kennis voor nodig van bodemgesteldheid en klimaat. De planten die we wél kunnen vinden, laten we dagelijks oogsten en thuis bezorgen, zodat we ze kunnen pellen, hakken, mengen, weken, en verwerken tot drie dagelijkse maaltijden.

Het is simpeler Sunrider producten te eten.

Kies om te beginnen de basis producten, Nuplus, calli en quinary voor 80 kruiden als aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat alle organen en functies in je lichaam dat krijgen wat ze nodig hebben.