Heling met lachen… en meer

 

Je mind’ is je sterkste wapen tegen ziekte dat je tot je beschikking hebt. Wanneer je die effectief weet te gebruiken is er geen enkele ander bestaand medicijn krachtiger. In OMEGA Health Coaching gebruiken we zogenoemde MAP’s (Mind Accessing Programs) waarmee we de Mind voor ons kunnen laten werken in plaats van tegen ons. Millennialang hebben mensen overal ter wereld in alle lagen van de bevolking de kracht gebruikt van positief denken, visualisatie en meditatie om vitaal, gezond en succesvol te zijn en blijven. Artsen hebben zich lang verzet tegen de zogenoemde mind-body connection’. Nu, na meer dan twintig jaar onderzoek, weten ze dat het zo is. In Nederland bestaat zelfs de leerstoel Psycho Neuro Immunologie (de wetenschap van wat ons denken en gevoel doet met ons lichaam en afweersysteem). Je hebt wel eens gehoord dat lachen het beste medicijn is. Nu is er het klinische bewijs dat het waar is.

Een studie, gedaan aan de Loma Linda School of Medicine (2001) toonde aan dat lachen een opleving geeft van het aantal natuurlijke bacteriëndodende cellen in de bloedbaan. Die opleving is er zelfs 12 uur later nog. Een studie uit 1997, ook bij het Loma Linda Insititute, toonde aan dat hartinfarctpatiënten, die een halfuur per dag naar komedieseries keken het veel beter deden dan degenen die keken naar het History Channel. De patiënten die naar humoristische, dus lachopwekkende, programma’s keken, hadden minder medicatie nodig. Bovendien was hun bloeddruk gemiddeld lager dan bij de anderen die naar andere programma’s keken. Wat opvallend was dat alleen bij de andere groep nog additionele hartinfarcten waren en niet bij de ‘lach’ patiënten.

Hoe kan lachen nu als medicijn werken? Lachen heeft twee componenten: een fysieke en psychische. Fysiek: lachen stimuleert de thymus (de belangrijkste klier voor het immuunsysteem dat ons beschermt tegen kanker en infecties), verbetert de bloeddruk en hartslag. Verder verhoogt het de productie van stikstofmonoxide en helpt tegen hartinfarcten door infectie van de bloedvaten tegen te gaan. Daarnaast brengt lachen meer zuurstof naar je longen en helpt met de doorbloeding. Lachen heeft ook nog een positieve invloed op de buikorganen en lymfecirculatie. Psychische: Lachen doet ons blijer voelen door de vermindering van stresshormonen in het bloed

Nu Lachen: That’s Comedy , Ebook for Jokes